Je kan op elk moment stoppen. Het is niet omdat je van iemand een drankje hebt aanvaard, dat je daarom moet toelaten dat de ander je aanraakt, als je dat niet wil.

Voel je niet verplicht

Het is niet omdat hij of zij je thuis heeft gebracht, dat je hem daarom op je kamer moet binnenlaten. En het is ook niet omdat je met iemand kust of mekaars’ penis of vagina aanraakt, dat je daarom seks moet hebben. Wie A zegt, moet ook B zeggen, gaat hier dus niet op.

Wees duidelijk

Als je op dat punt bent, kan je nog steeds ‘nee’ zeggen. Wel is het goed om niet te lang te wachten. Als je dubbelzinnige signalen uitzendt (flauwtjes glimlachen als hij of zij zijn hand op je achterste legt bijvoorbeeld, terwijl je het helemaal niet fijn vindt), is het moeilijk voor de ander om te weten wat je echt wel en niet wil.

Wacht niet te lang om 'nee' te zeggen

Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het ook voor jezelf wordt om nog ‘nee’ te zeggen. De ander heeft vaak al andere verwachtingen, daar moet je dan tegenin durven ingaan.

Ken je dat gevoel, zo een band hebben met een vriend? Ongelofelijk goed overeenkomen met elkaar maar toch niets meer willen. Wel, het overkwam mij onlangs nog.

opdringerige-vriend