BDSM slaat op een seksualiteitsbeleving waarin pijn doen/ondergaan, controle hebben/loslaten en dominantie/onderwerping centraal staan.

BDSM is meer dan sadomasochisme

BDSM staat voor bondage & discipline, dominantie & submissie, sadisme & masochisme, maar kan ook dingen zoals fetisjisme omvatten. Voor sommigen staat het lichamelijke en het pijnspel centraal, voor anderen is het psychologische belangrijker (vernedering, het uitvoeren van opdrachten en het machtsverschil). Essentieel is dat beiden er 100% achter staan, anders is het misbruik of seksueel geweld.

BDSM kan door iedereen

Een voorkeur voor BDSM kan bij iedereen voorkomen, man of vrouw, jong of oud, hetero-, bi- of homoseksueel. De rollen van meester(es) of slaaf zijn niet gebonden aan een persoon of geslacht. Als je beide rollen graag opneemt (zowel slaaf als meester), dan ben je een ‘switch’.

Onderdanigheid

De controle uit handen geven kan zowel fysiek (bondage of masochisme) als mentaal (uitgescholden worden, het uitvoeren van vernederende opdrachten, de ander de gang van zaken laten beslissen) zijn. Doordat de verantwoordelijkheid in handen van de dominante persoon gelegd wordt, ervaren veel onderdanigen absolute ontspanning en rust.

Voorbeelden van onderdanige fantasieën zijn

 • “Ik wil door mijn partner vastgebonden worden met handboeien, touw of sjaaltjes”
 • “Ik hou ervan als mijn partner me tijdens seks aanspreekt met woorden als “slet”, “slaaf”, “nietsnut”, “hond”, …”
 • “Ik verlang ernaar slagen of knepen te krijgen tot mijn billen/ballen/borsten gloeiend rood kleuren”
 • “Ik heb graag dat mijn partner helemaal zelf beslist hoe we seks hebben”
 • “Ik hou ervan om mijn partner te bevredigen. Als ik hem of haar zie genieten, geniet ik zelf”

Bij bondage laat je jezelf vastbinden of -ketenen, omdat je het gevoel van onderdanigheid opwindend vindt. Belangrijk is dat het gecontroleerd blijft, dat waarmee geknoopt wordt niet te veel snijdt en dat je het gemakkelijk kan verwijderen.

Dominantie

De meester(es) die de controle in handen neemt tijdens een BDSM-spel, draagt een heel grote verantwoordelijkheid. Hij of zij moet steeds goed letten op het lichaam, het bewustzijn van de onderdanige en hoe die daarop reageert. Wanneer beiden elkaar volledig vertrouwen, zal de dominante persoon afgesproken grenzen aftoetsen en proberen te verleggen. Het is geven en nemen, een wisselwerking waar je allebei van kan genieten.

Voorbeelden van dominante fantasieën zijn

 • “Ik wil door mijn partner aanbeden worden, met woorden en daden” 
 • “Het maakt me gelukkig als hij of zij voor mij op de grond op de knieën zit uit respect”
 • “Ik word heel graag bediend door mijn partner. Het is fijn als hij of zij mijn drankjes haalt, mij masseert, mij oraal bevredigt, … “
 • “Ik vind het fijn om mijn partner te vernederen onder de vorm van scheldwoorden of opdrachten, als ik weet dat hij of zij dat ook heel opwindend vindt”
 • “Ik verlang ernaar om mijn geliefde op de billen te slaan”
 • “Ik heb het liefst de controle in bed. Welk standje we proberen, beslis ik”

Met de medewerking van: Seeuws Jantien. Bron: Seeuws, J. (2013). Meer dan vijftig tinten. Een exploratieve studie naar BDSM in Vlaanderen.