Vergelijk de minipil met de pil

Betrouwbaarheid

Betrouwbaar
Betrouwbaar

Prijs ouder dan 25

€ 58 - € 110 per jaar

Prijs jonger dan 25

€ 5 - € 74 per jaar

minipil

Wat is de minipil?

De minipil is een klein pilletje dat 1 hormoon bevat. Meer bepaald een progestageen-hormoon (desogestrel). Dat hormoon zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Moderne minipillen zijn even effectief als gewone pillen.

Anders dan de 'gewone pil' of combinatiepil bevat de minipil geen oestrogeen-hormoon.

Dat maakt de minipil geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen mogen gebruiken. Vrouwen die:

 • Borstvoeding geven
 • Ouder zijn dan 35 en roken
 • Ouder zijn dan 40
 • Om medische of andere redenen geen oestrogenen mogen of willen gebruiken

Hoe werkt de pil?

De minipil bevat 1 kunstmatig hormoon: progestageen. Dat hormoon zorgt ervoor dat:

 • Er geen eisprong meer plaatsvindt.
 • Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken.
 • Een bevruchte eicel zich niet in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder kan nestelen.

Als je ze correct gebruikt, maakt de minipil het dus onmogelijk om zwanger te worden.

Waar kan ik de minipil kopen?

De minipil is alleen verkrijgbaar bij de apotheek, op doktersvoorschrift.

Ga langs bij je huisarts of gynaecoloog. Hij of zij bekijkt met jou of de minipil het beste anticonceptiemiddel is voor jou.

Vraag ook wat de minipil kost die je dokter je wil voorschrijven. De prijzen variëren nogal en dure pillen zijn niet noodzakelijk beter geschikt voor jou. Meestal controleert de dokter ook je bloeddruk, maar een gynaecologisch onderzoek is niet nodig.

Met het voorschrift van de dokter haal je de minipil bij de apotheker. Na 3 tot 6 maanden ga je opnieuw langs bij je huisarts of gynaecoloog om je bloeddruk te controleren en eventuele bijwerkingen op te sporen. Vanaf dan volstaat een jaarlijks bezoek aan je dokter of gynaecoloog.

Hoe gebruik ik de minipil?

De minipil neem je dagelijks in op hetzelfde tijdstip. Je neemt elke dag 1 pil, tot de strip op is.

Strip minipil met 28 pillen
Strip minipil met 28 pillen.

Het verschil met de combinatiepil (ook wel gewoon de pil genoemd) is dat je de minipil continu neemt. Je krijgt wel je menstruatie maar tijdens die week neem je je minipil gewoon door in. Er is dus geen ‘stopweek’.

Strips van de minipil bevatten meestal 28 pillen.

Bij alle soorten minipil neem je een strip volledig uit, en begin je daarna onmiddellijk aan een nieuwe strip. Je neemt de minipil dus door tijdens je menstruatie.

Dagelijks gebruik

Je moet de minipil elke dag innemen, ook als je geen seks hebt. Alleen een pil innemen op de dagen dat je seks hebt, is absoluut niet betrouwbaar. 

Starten met de minipil

Als je voor het eerst met de minipil start, neem je de eerste pil op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan onmiddellijk beschermd tegen zwangerschap.

Je kan ook op een ander moment starten. Maar gebruik dan de eerste 2 dagen naast je minipil ook een condoom als je seks hebt. Pas nadat je 2 dagen de minipil correct hebt ingenomen, ben je beschermd.

Prijs? 

Er bestaan verschillende merken minipillen en ze verschillen sterk in prijs. Voor sommige merken is er een (gedeeltelijke of volledige) terugbetaling door de ziekteverzekering.

Daarnaast krijg je bij de meeste ziekenfondsen een extra tegemoetkoming als je anticonceptie koopt. Vraag naar de voordelen en voorwaarden bij jouw ziekenfonds.

Ben je jonger dan 25? Dan krijg je in België een korting van € 3 per maand op de meeste anticonceptie. Je krijgt die korting als je voorbehoedsmiddelen koopt in de apotheek.

Van sommige minipillen is er ook een generieke of generische variant beschikbaar. Die hebben dezelfde samenstelling als de bekende merken maar zijn goedkoper.

De meeste merken hebben verpakkingen voor 3, 6 of 13 maanden. De jaarverpakkingen zijn meestal goedkoper. Als je tevreden bent met je minipil en ze nog een tijd wil nemen, kan je aan je dokter een voorschrift voor een jaar vragen.

Hoe betrouwbaar is de minipil?

Als je ze zorgvuldig gebruikt, is de minipil betrouwbaar.

In de praktijk blijkt dat ongeveer 9 op 100 vrouwen per jaar zwanger worden terwijl ze de minipil gebruiken.

De minipil is niet of minder betrouwbaar als je ze vergeet of te laat inneemt, en in combinatie met sommige geneesmiddelen.

 • Heb je moeten braken binnen de 2 uur na het innemen van je pil? Neem dan een nieuwe pil (de volgende pil uit de strip).
 • Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de minipil verminderen. Herinner je dokter eraan dat je de minipil gebruikt zodat hij of zij daar rekening mee kan houden bij het voorschrijven van geneesmiddelen.
 • Antibiotica hebben geen effect op de werking van de minipil, tenzij je van deze antibiotica moet overgeven.

Voor de indeling van de anticonceptiemiddelen baseren we ons op de studie van James Trussell. We hanteren de ‘typical use’ cijfers aangezien deze rekening houden met mogelijke gebruikersfouten en een typisch gebruik voorstellen (Trussell, 2011).

Voor- en nadelen van de minipil

Voordelen

 • De minipil bevat minder hormonen dan de combinatiepil. Ze heeft daardoor minder bijwerkingen.
 • Je mag de minipil gebruiken tijdens borstvoeding of als je om bepaalde redenen geen oestrogeenhormoon mag gebruiken.
 • Als je stopt met de minipil, kan je in theorie onmiddellijk daarna zwanger worden.

Nadelen

 • Je moet de minipil elke dag op hetzelfde tijdstip kunnen innemen. De minipil is daarom minder geschikt als je een onregelmatig leven hebt of vergeetachtig bent.
 • De minipil is niet handig als je omgeving of partner niet mag weten dat je anticonceptie neemt. Want dan moet je de pilstrip verbergen.
 • Je kan met de minipil je menstruatie niet zelf regelen.
 • De eerste maanden kan je cyclus korter of langer worden. Je kan ook tussentijdse bloedingen krijgen. Soms blijft de menstruatie uit. Na een tijd zal je cyclus weer regelmatig worden. Als je het merk Microlut gebruikt, is de kans groter dat deze onregelmatigheden wel blijven.
 • De minipil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.

Veelgestelde vragen

Ik geef borstvoeding. Mag ik de minipil gebruiken?

Absoluut. Anders dan de combinatiepil, mag je de minipil gebruiken als je borstvoeding geeft. Want de minipil bevat geen oestrogeenhormoon.

Je kan de minipil ook gebruiken als je geen borstvoeding geeft. Als je tevreden bent met de minipil kan je ze dus gewoon blijven gebruiken. Ook nadat je gestopt bent met borstvoeding geven.

Ik ben net bevallen en geef borstvoeding. Mag ik meteen de minipil nemen?

Als je borstvoeding wil geven, adviseert De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om pas zes weken na de bevalling te starten met de minipil.

Wat moet ik doen als ik een minipil vergeten ben?

Als je minder dan 12 uur te laat bent, dan neem je de vergeten pil gewoon in. Ben je meer dan 12 uur te laat, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.

Ben je 1 pil vergeten? Neem dan de vergeten pil in op het moment dat je eraan denkt. Ook al moet je er dan 2 tegelijk innemen. Ga gewoon verder met je strip, maar gebruik de volgende 2 dagen een condoom als je seks hebt. Je hoeft geen noodpil in te nemen.

Ben je meer dan 1 pil vergeten? Neem de laatst vergeten pil in. Ga verder met je strip en gebruik de volgende 2 dagen een condoom als je seks hebt.

Als je seks hebt gehad tijdens de 36 uur voor de laatste pil die je innam, dan is er een kans op zwangerschap. Neem dan zo snel mogelijk een noodpil in.

Is de minpil slecht voor mijn gezondheid?

Nee. Tot nu toe is er geen enkele aanwijzing gevonden dat de minipil het risico op eender welke kanker verhoogt.

Als je de minipil gebruikt, heb je ook geen verhoogd risico op trombose.

Lees meer over het effect van anticonceptie met hormonen

Kan ik zomaar stoppen met de minipil?

Ja. Je kan op elk moment stoppen met de minipil. Je bent dan wel niet meteen meer beschermd tegen zwangerschap.

Bekijk ook deze anticonceptiemiddelen