De eerste keer geslachtsgemeenschap is voor iedereen een bijzonder moment.

Het is spannend, want je weet niet wat je kan verwachten. Wees er zeker van dat jullie beiden het echt willen en kies een plek uit waar je niet gestoord wordt.

Wat is de eerste keer?

‘De eerste keer' gaat over het moment waarop je voor het eerst in je leven geslachtsgemeenschap hebt. Heb je voor de eerste keer seks, dan spreken we van een ontmaagding. Men denkt hierbij doorgaans aan seks in de vorm van penetratie (penis in vagina).

Maar ook holebi's beleven natuurlijk hun eerste keer: bij hen speelt die penetratie niet altijd een belangrijke rol.

Het is dan ook zo dat 'de eerste keer' ook over andere eerste ervaringen kan gaan. Afhankelijk van door wie en in welke situatie het gebruikt wordt. Dus evengoed over voor het eerst (tong)zoenen, de eerste keer elkaar aftrekken, orale seks, menstrueren bv.

Hoe weet ik of ik klaar ben voor de eerste keer?

Het is belangrijk dat je er zin in hebt en al een zeker seksueel traject hebt afgelegd. Even belangrijk is dat je er zelf voor kiest.

Seks in stapjes

Een voorwaarde is dat je verlangt naar seks en je er opgewonden bij voelt. Seks is doorgaans de laatste fase van een traject.

Je had al ervaring met voorspel: jezelf masturberen, strelen, kussen, tongkussen, voelen aan elkaar, aftrekken of vingeren, soms orale seks. Je verkende dit stap voor stap en zo heb je kunnen toeleven naar de eerste keer.

Neem je tijd om de verschillende fases te doorlopen. Meestal duurt dit enkele jaren.

Eerste keer niet onder druk van je partner of vrienden

Je doet dit omwille van je eigen redenen. Je wil het zelf, niet om iets te bewijzen aan je vrienden, je lief, of 'omdat het nu eenmaal moet'.

Laat je niet pushen door je partner. Zeker indien hij of zij wat ouder is, moet je goed aanvoelen wat je zelf wilt. Als je partner je graag ziet, heeft hij of zij daar respect voor. Het is ook niet zo dat je geen echte relatie hebt als je geen seks hebt met elkaar.

Laat je ook niet beïnvloeden door vrienden die al meer seksuele ervaring hebben dan jij. Het is jouw lichaam en alleen jij beslist wat ermee gebeurt.

Meisjes hebben vaker een oudere vriend of vriendin en voelen zich soms onder druk gezet. Indien jongens druk ervaren, komt dit minder van hun lief maar eerder vanuit de vriendenkring.

Dit zijn géén goede redenen om voor de eerste keer seks te hebben:

  • je hebt seks om erbij te horen of om je stoerder te voelen
  • je laat je ontmaagden omdat je niet als laatste als maagd wilt overblijven
  • je hebt seks als bewijs van liefde in je relatie of om de ander niet kwijt te geraken

De meeste Vlaamse jongeren beleven hun eerste keer met hun lief. Dit hoeft niet, maar als je eerste keer buiten een relatie plaatsvindt, heb je er vaker achteraf meer negatieve gevoelens bij.

Ook is het zo dat minstens de helft van de jongeren al enkele relaties of een lange relatie achter de rug had vooraleer ze aan hun eerste keer toe zijn.

Gevoelens voorafgaand aan de eerste keer

Het is best normaal dat je wat onzeker of angstig bent over de eerste keer. Praat hierover met anderen.

Maar: als deze onzekerheid overheerst, is het wellicht een teken dat je er nog niet echt klaar voor bent. In dat geval kan je het beter nog even uitstellen.

Voorbereiding op de eerste keer

1 Denk er op voorhand over na

Zoek informatie op. Spreek er bv. met je vriend(inn)en over. Vraag raad als je met vragen zit.

2 Bespreek het met je partner

Bespreek met je lief wat je verwacht, wat je graag zou willen, wat je niet ziet zitten, ... Het is belangrijk dat jullie beiden het echt willen. En dat je ook het gevoel hebt dat je de ander voldoende vertrouwt om met hem of haar die stap te zetten.

3 Zorg er voor dat je ongestoord je gang kan gaan 

Dan zal je ook meer ontspannen zijn. Idealiter ben je alleen thuis of heb je een kamer die je kan afsluiten. Zorg er ook voor dat jullie voldoende tijd hebben.

4 Maak afspraken over veilig vrijen

Maak een afspraak met een arts om anticonceptie te bespreken. Spreek af wie voor condooms zorgt. Je gebruikt best zowel een anticonceptiemiddel als een condoom.

Voorspel

Verken elkaars gevoelige plekjes. Doe aan voorspel: je kan samen in bad gaan, elkaar knuffelen, kussen, tongkussen, strelen, masseren, vingeren, aftrekken, beffen of pijpen.

Er zijn zoveel manieren om van elkaar te genieten. Niets hoeft. Je doet waar je zin in hebt en waar jij en je lief aan toe zijn.

Opwinding

Tijdens deze fase begin je de opwinding in je lijf en je geslachtsorganen te voelen. Je hartslag en ademhaling versnellen.

Hoe penetreren bij de eerste keer

Als jullie allebei voldoende opgewonden zijn, breng je een condoom aan. Daarna kan de jongen de vagina (of anus indien het over een jongen gaat) van het meisje langzaam penetreren. Het meisje kan de penis hierbij begeleiden.

Als de penis er voor het grootste deel inzit, kan de jongen heen- en weer of ronddraaiende bewegingen maken. Je kan ook een ander standje innemen waarbij het meisje actiever beweegt.

Wat is een goed standje voor de eerste keer?

Problemen bij de eerste keer

Bij de eerste keer komt er vaak niemand of maar één van beiden klaar.

Een man krijgt gemakkelijker een orgasme dan een vrouw.

Als je weinig ervaring hebt of wat nerveus bent, is dat allemaal normaal.

Meisjes hebben veel minder snel een orgasme door penetratie.

Naspel

Na de eerste keer seks, is het belangrijk om nog even met je partner na te genieten. Je hebt iets intiems beleefd, dus besteed na de seks nog aandacht aan mekaar. Bespreek wat je fijn vond en knuffel of kus nog even na.

Doet de eerste keer pijn?

Als je de tijd neemt om ontspannen en opgewonden te geraken, hoeft de eerste keer geen pijn te doen.

Hoe kan je pijn bij de eerste keer voorkomen?

Is het normaal dat de eerste keer tegenvalt?

De eerste keer gaat het maar zelden even perfect als in de films. Toch hebben de meeste jongeren er achteraf een positief gevoel bij.

Bang of onzeker

Enerzijds had je misschien angst of was je niet zeker:

  • over hoe het moet en wat de ander ervan zal vinden 
  • of het pijn zal doen
  • of je opgewonden gaat zijn, een erectie gaat krijgen en of het lukken gaat 
  • bang om zwanger te worden
  • of om te snel klaar te komen

Anderzijds zijn er ook verlangens, dromen, verwachtingen, opwinding,...

De eerste keer is alles nieuw en onverwacht. Het was misschien niet zoals je het je had voorgesteld. Maar of het nu een leuke of minder leuke ervaring is, het is een speciale gebeurtenis die de meesten zich blijven herinneren.

Laat je in elk geval niet ontmoedigen als de eerste keer geen topervaring was. Er komen nog andere keren. 'Sekspertise' krijg je al doende. Seks is een kwestie van techniek en communicatie, en ook van ervaring.

Veelgestelde vragen

Hoe is de eerste keer bij holebi's?

Lesbische meisjes en homojongens bouwen ervaring op met verschillende sekstechnieken. Penetratieseks speelt niet altijd een centrale rol.

Eerste keer bij lesbische meisjes

Omdat er bij lesbische meisjes niet zo’n duidelijk moment van penetratie is, bestaat er ook geen eenduidige omschrijving van de ‘eerste keer’. Vaak geven zij aan dat het belangrijk is dat ze voor hun gevoel 'seks hadden' met een vrouw. Sommige lesbische meisjes houden niet van penetratie, anderen wel.

Lesbische meisjes vinden soms dat ze hun ‘eerste keer’ beleefden als ze orale seks hadden. Anderen vinden vooral de eerste keer dat ze gevingerd worden een belangrijke stap. Heel wat lesbische meisjes hebben geen nood aan een duidelijke definitie. Ze geven liever een eigen betekenis aan wat de ‘eerste keer’ voor hen inhoudt.

Eerste keer bij homojongens

Ook voor homo- en biseksuele jongens zijn er verschillende invullingen van de ‘eerste keer'. Het gaat dan zeker niet altijd over anale seks. Voor sommigen gaat het vooral over de ervaring van de eerste keer klaarkomen met een andere jongen.

Er is weinig verschil tussen de seksuele ervaringen van heteroseksuele en homo-  en biseksuele jongens, wat betreft de leeftijd van de eerste keer of de gemiddelde duur van de relaties. Wel is het zo dat jongens bij seks met een andere jongen de stappen sneller doorlopen dan bij seks met een meisje.

Daardoor lopen jongens bij homoseksuele contacten meer kans om verder te gaan dan ze eigenlijk in het begin wilden. Soms voelen ze zich onder druk gezet door een iets oudere of meer ervaren partner. Homo- en bi-jongens vinden vaker een partner via internet. Ook is het zo dat homojongens wat vaker seks hebben in ruil voor geld of een andere beloning, dan heterojongens.

Kan ik zwanger worden bij de eerste keer?

Ja, een meisje kan bij de eerste keer net zo goed zwanger worden als een vrouw die al eerder seks had.

Het is namelijk zo dat een vrouw zwanger kan worden vanaf het moment dat ze haar eerste maandstonden krijgt. Dit gebeurt rond de leeftijd van 12 jaar, maar het kan ook vroeger of later zijn. Zelfs al heb je nog nooit je regels gehad, je kan niet weten wanneer je eerste menstruatie eraan komt. Vòòr de menstruatiefase komt de fase waarin je vruchtbaar bent (ovulatie). Een meisje dat nog maagd is, kan dus zwanger worden.

Daarom is het belangrijk om altijd veilig te vrijen. De beste manier is die waarbij je een condoom én een anticonceptiemiddel samen gebruikt.

Welk voorbehoedsmiddel kan ik best gebruiken bij de eerste keer?

Voorzie condooms plus een anticonceptiemiddel.

Zo ben je goed beschermd, zowel tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) als tegen een zwangerschap. Deze methode wordt double dutch of dubbele beschermingsmethode genoemd.

Je speelt op zeker door twee methodes te combineren. Dan is het minder een probleem als het condoom scheurt of afglijdt. Of indien je je anticonceptiemiddel niet goed gebruikte.

Beslis in overleg met je arts welk anticonceptiemiddel best bij jou past.

Als je het condoom juist gebruikt, beschermt het jullie beiden tegen besmetting met soa's en hiv. Bijkomende voordelen van het condoom zijn dat je als jongen minder snel klaarkomt en je geen vlekken in bed maakt.