Ik heb onveilig gevreeën met een jongen, maar hij is niet klaargekomen in mij. Is er gevaar op besmetting met aids of een andere seksueel overdraagbare ziekte?

Advies

Je hebt risico gelopen op een besmetting met hiv of een andere soa, want de jongen hoeft hiervoor niet in jou klaar te komen.

Seropositief

Als de jongen seropositief is, houdt een zaadlozing een grote hoeveelheid hiv-virus in, het virus dat aids kan veroorzaken. Ook zonder zaadlozing houdt vaginale seks een risico in voor het meisje. Ook virus in het voorvocht kan een meisje namelijk besmetten. De vaginawand is bekleed met slijmvlies dat meer kwetsbaar en doordringbaar wordt naarmate je de baarmoeder nadert. Bij een penetratie bereikt de top van de penis de baarmoederhals. Het slijmvlies van de eikel en de urinebuis bevat witte bloedcellen waarin hiv-virus zit.

Voorvocht

Het voorvocht van een jongen komt onwillekeurig vrij en kan bij penetratie in de vagina (en in de anus) het hiv-virus overdragen op het meisje. Voorvocht bevat echter veel minder virus dan sperma, wat het risico kleiner maakt. Er blijven in elk geval risico's aan verbonden. Daarom is coïtus interruptus of terugtrekken geen veilige methode om besmetting met hiv te voorkomen.

Ook een jongen loopt risico op hiv wanneer hij onveilig vrijt met een meisje zonder klaar te komen. Een seropositieve vrouw heeft het hiv-virus in haar bloed en vaginaal vocht. Bij penetratie komt het doorlaatbaar slijmvlies van de eikel en de urinebuis in contact met dit vaginaal vocht, waardoor het in de bloedbaan kan binnendringen.

Contact slijmvliezen

Om een soa te krijgen, is er ook meestal contact tussen twee slijmvliezen nodig: tussen penis en vagina, penis en anus, penis en mond, mond en anus, mond en vagina. Een jongen hoeft dus niet (net zoals bij hiv) klaar te komen in de vagina om een soa door te geven. Bij vaginale seks kan je je enkel beschermen tegen hiv en andere soa door altijd een condoom te gebruiken!