Nieuwelingenweekend was leuk

Matthias, 22 jaar - Ik hou niet echt van feesten en uitgaan. Het was niet zo vanzelfsprekend om mensen te leren kennen. Op kot heb ik dan een lesbisch meisje leren kennen. We zijn op een gegeven ogenblik naar de Gentse jongerengroep Verkeerd Geparkeerd gegaan. Nadien ben ik mee geweest op Nieuwelingenweekend en dat was leuk. Zo heb ik een paar mensen leren kennen.

Ik leerde mensen kennen waar ik nog steeds iets aan heb

Op m’n 13de wist ik al dat ik homo was. Even had ik het gevoel dat ik de enige holebi was in mijn omgeving. Toen ik 15 was heb ik een profiel gemaakt op zo’n gay profielsite. Veel kerels spraken me aan. Vaak wilden ze iets met mij gaan drinken. Ik hoopte zo mensen te leren kennen waar het misschien wel iets mee kon worden. Maar 9 van de 10 keren waren ze enkel uit op seks. Eigenlijk was ik naïef. Maar ik leerde online ook mensen kennen waar ik nog steeds iets aan heb

Portretfoto Matthias
In mijn relaties wil ik open communiceren

Ik heb op m’n 18 jaar een tijd met iemand gedatet en in mijn hoofd was dat een serieuze relatie. Dat bleek voor hem niet het geval te zijn. Hij datete met nog een tiental andere kerels… Daaruit heb ik meegenomen dat ik in mijn relaties zoveel mogelijk open wil communiceren.

Elke jongere heeft zoiets als een ideaalbeeld

Ik denk wel dat elke jongere zoiets heeft als een ideaalbeeld: huisje, tuintje, boompje. Eén iemand waar ik altijd bij kan zijn en waar ik alles mee wil doen. Ik ben dat door mijn internetdates wel wat kwijtgeraakt.

Toen ik m’n huidige vriend Arno leerde kennen had ik zoiets van… we zullen wel zien of het werkt of niet, ik had geen grote verwachtingen. Achteraf gezien is het echt wel  wat geworden, en zijn we nog steeds gelukkig samen.

Portretfoto van Matthias
In een jaloerse bui besefte ik voor het eerst dat onze relatie serieus was

Toen ik m’n vriend Arno voor het eerst zag, was ik helemaal niet klaar voor een relatie. Maar die eerste avond bleven we aan de praat. Hij reageerde heel fijn op de dingen die ik vertelde. De volgende avond hebben we samen een film gekeken en voor het eerst seks gehad.

De daaropvolgende maanden zagen we elkaar elke dag. Zo is onze relatie gegroeid. In een jaloerse bui besefte ik voor het eerst dat onze relatie serieus was.

Ik laat me om het halfjaar testen

Ik was 15 en realiseerde me dat ik een paar domme dingen had gedaan. Ik had soms onveilige seks en op dat moment dacht ik… o nee, dat is een probleem. Ik moet me laten testen. Van toen af heb ik voor mezelf beslist dat ik me om de 6 maanden laat testen.

Vroeger was dat altijd een bloedtest met alles erop en eraan. Nu laat ik me ook testen op hiv via Swab2know. Ik wissel af, de ene keer een bloedtest bij de huisarts, de andere keer een speekseltest op Swab2know.

Ik laat me nog altijd regelmatig testen, omdat ik zekerheid wil. Ik wil op tijd weten of ik hiv of een soa heb. Ik zeg niet dat mijn vriend Arno mij bedriegt of wat dan ook. Maar het is mijn gezondheid en mijn leven. Ik wil daar geen risico mee nemen.

Portretfoto van Matthias
We gaan er allebei vanuit dat we eerlijk moeten zijn tegenover elkaar

Ik ben 3 jaar samen met Arno. De eerste maanden vrijden we met condoom. We hebben ons toen alle 2 laten testen. Van toen af zijn we gestopt met condooms. We vertrouwen elkaar en hebben de afspraak dat we geen seks hebben met een ander.

Wat als ik of Arno onze afspraak niet nakomt? Naar mijn gevoel kunnen we dat aan mekaar vertellen. Ik zeg niet dat we het mekaar zomaar zouden vergeven, of dat er geen consequenties aan zouden vasthangen. Maar wij hebben wel een relatie waarin je dat kan zeggen. Wij gaan er allebei vanuit dat we eerlijk moeten zijn tegenover elkaar.