Bart, 35 jaar - Leer trekt mij al heel lang aan. Het is al geruime tijd in mijn leven. Maar naar de Leatherpride gaan was een enorme drempel… ik durfde niet. Toch heb ik de stap gezet. Drie jaar geleden ging ik voor het eerst. Als je mij toen gezegd had dat ik ooit Mr. Leather zou zijn, had ik je vol ongeloof aangestaard. Ik ben daar hard in geëvolueerd.

Ik voel me goed in mijn vel en heb een grote affiniteit met de fetishscene

Mijn ex-vriend vond het niet nodig dat ik praatte over mijn fetish. Mijn huidige partner Sven wel. Hij steunt me hier in. Toen ik vroeger in een leren broek over straat liep, stapte ik sneller dan normaal. Nu doe ik dat echt niet meer. Ik voel me goed in mijn vel en heb een grote affiniteit met de fetishscene.

Mijn outing was een opluchting

Ik ben op mijn 19de als homo uit de kast gekomen. Eigenlijk wist ik op mijn 14 jaar al dat ik homo was. Het was heel zichtbaar voor veel mensen. Zoals op school en zo. Ik heb het niet altijd gemakkelijk gehad tijdens mijn tienerjaren. Mijn outing was in dat opzicht een opluchting. 

Al heel vroeg voelde ik me goed en sexy in leer. Het is een belangrijk deel in mijn leven. Je leeft maar 1 keer. Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn. Ik wil niet oud worden met het gevoel dat ik een aantal zaken gemist heb. Naar buiten durven komen met leer maakte mijn coming-out als homo én als leerman compleet.

PrEP betekent voor mij extra veiligheid, het stelt me gerust

Een half jaar geleden begon ik me af te vragen of PrEP iets voor mij zou zijn. Aanvankelijk was ik wel heel kritisch en stond ik achter clichés zoals: PrEP is duur, waarom moet de maatschappij daarvoor opdraaien? Een condoom beschermt toch evengoed? Gaandeweg veranderde mijn standpunt. 

Ondertussen zie ik PrEP als iets dat mij extra veiligheid geeft, het stelt me gerust. Dat geldt ook voor mijn partner, we hebben samen voor PrEP gekozen. In de clubs waar ik kom wordt minder gespeeld met condoom. Ik kom effectief mensen tegen die néé zeggen als je voorstelt om een condoom te gebruiken.

Portretfoto van Bart
Ik ben naar de huisarts gestapt om te praten over PrEP

We zijn aanvankelijk naar de huisarts gestapt om te praten over PrEP. Ik kon zijn reactie niet geloven… Hij vroeg me wat PrEP was. 

Een vriend van me is huisarts en ook actief binnen het fetishmilieu. Hij was niet verbaasd. Huisartsen zijn niet altijd goed geïnformeerd over PrEP. Bijscholing gebeurt vaak op eigen initiatief. Dat vonden we wel ontnuchterend. Want je begeeft jezelf toch wel wat buiten je comfortzone als je zoiets vraagt aan je huisarts.

Ik kan mijn PrEP-gebruik plannen

Ik ben er nog niet uit of ik PrEP non-stop of onderbroken wil nemen. In mijn geval is het vaak gepland wanneer ik seks ga hebben met anderen. Dat gebeurt meestal tijdens bepaalde weekends. Dus kan ik mijn PrEP-gebruik plannen. Ik hoef dan niet elke dag medicatie in te nemen.

Tot nu toe stond ik bij het uitgaan altijd op condoomgebruik. Wanneer ik PrEP gebruik, zullen er misschien vaker situaties zijn waarin het er niet van komt. Maar dan blijf ik beschermd met PrEP. Ik ben er zeker van dat de condooms nog dikwijls boven zullen komen. Ik heb nog nooit een soa gehad, maar vrienden van mij wel.

Praten en je informeren helpt echt

Praten is belangrijk. Ik praat over seks met m’n partner. Vroeger was de boodschap heel simpel: gebruik een condoom. Nu is het complexer. Veilig vrijen is zoveel meer. Er is nu PrEP. Mensen met hiv met een ondetecteerbare virale lading zijn niet besmettelijk. 

Jammer genoeg bestaat hier nog onwetendheid rond. Ik heb mensen geweten die helemaal in paniek raakten omdat ze gekust hadden met iemand die positief was. Praten en je informeren helpt echt. Je kan je vooroordelen laten varen en je bent beter geïnformeerd om zelf keuzes te maken.

PrEP is een garantie om gezond te blijven

Eén van de meningen die je vaak hoort over PrEP is dat het duur is. Nu, er zijn zoveel dingen die veel kosten aan de sociale zekerheid. PrEP is een garantie om gezond te blijven. Als ik hiv krijg, dan hangt er een veel groter kostenplaatje aan vast. En sowieso zullen binnenkort generische middelen op de markt verschijnen, waardoor de prijs zal dalen.

Portretfoto van Bart
Vroeger keek ik neer op mensen met een wild seksleven

In het fetish-milieu hoor ik geen kritiek op mensen die PrEP gebruiken. In die scène zijn veel mensen open-minded. Velen vinden het belangrijk om zichzelf te kunnen zijn en zijn daardoor minder geneigd om anderen te bekritiseren. Ik behoed mijzelf om anderen meteen te beoordelen.

Vroeger was dat anders. Vroeger keek ik neer op mensen met een wild seksleven. Wellicht zou mijn vroegere ik ook neergekeken hebben op de man die ik nu ben.

Iets wordt raar omdat wij dat raar maken

Alles is bespreekbaar in het leven, zolang je maar bewuste keuzes maakt. Dan is niets raar. Iets wordt raar omdat wij dat raar maken. Velen vinden transgenders raar omdat ze buiten het gewone valt. Waarom dit bekritiseren? Ik begrijp ook niet waarom een transgender zichzelf in het foute lichaam voelt. Maar iedereen maakt keuzes die hij hopelijk doordacht heeft genomen. Dan moet je daar respect voor hebben. Dat is de boodschap die ik wil uitdragen.