Skip to content

HOE VAAK MAG IK MASTURBEREN?

Hoe vaak je masturbeert maakt op zich niet uit. Het maakt deel uit van je seksuele ontwikkeling. Het kan echter ook dat je vindt dat je er te weinig controle over hebt.

masturbatieSommigen doen het bepaalde periodes vaker dan op andere momenten in hun leven. Hier cijfers op kleven, is moeilijk. Tijdens de puberteit gaan de meeste jongeren op ontdekkingstocht van hun lichaam en is het zeker niet abnormaal dat je veel masturbeert. Vaak masturberen is op zich niet schadelijk voor je gezondheid.

Zelfs als je een relatie hebt, hoeft masturberen geen slecht teken te zijn. Zich masturberen betekent zeker niet meteen dat je je partner minder graag ziet of je niet voldoende seksueel bevredigd voelt.

Heb je het gevoel dat je te veel masturbeert en dat je er de controle over verliest, dan kan je een verslaving aan het kweken zijn. Dit is niet meteen meetbaar, maar het gaat eerder over een steeds aanwezig dwingend gevoel om je door je opwinding te laten afleiden.

Je gaat dan vaak risico's opzoeken (bv. ongewone plekken of tijdstippen, kans om betrapt te worden) en moet op termijn steeds meer of vaker masturberen met steeds heftigere prikkels (hardere porno bijvoorbeeld) omdat het huidige niveau niet meer voldoet.

Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat je belangrijke sociale en professionele taken en verantwoordelijkheden verwaarloost omdat te veel tijd en energie naar het masturberen gaat. Dit gaat meestal gepaard met schaamte- en/of schuldgevoelens en de wens of pogingen om te minderen of te stoppen.

Er is een verschil tussen een masturbatieprobleem en een -verslaving. Heb je een probleem, dan vang je signalen op en kan je jezelf bijsturen. Ben je echt verslaafd, dan zoek je best therapeutische hulp.