Elke persoon verschilt, dus ook waardoor je lief opgewonden raakt en een orgasme krijgt. Ga samen op ontdekking. Ook de sfeer en de omgeving zijn belangrijk.

Orgasme, niet enkel door penetratie

Voor mannen is het meestal eenvoudig: penetratie levert een orgasme op. Anatomisch gezien leidt louter het penetreren van de vagina echter vaak niet tot een orgasme. Binnenin de vagina zitten immers relatief weinig zenuwuiteinden. Enkel de eerste 3-5 centimeters van de vagina zijn gevoelig. Sommige vrouwen hebben wel een gevoelige g-plek en zij komen vaginaal klaar, maar dat is een minderheid.

Orgasme, ook een kwestie van sfeer

Seks is niet enkel een kwestie van techniek, maar zit ook in het hoofd. Ook de omstandigheden spelen een rol. Tips: creëer een erotische of romantische sfeer, zorg voor variatie, bedenk spannende spelletjes, vertel mekaars' fantasieën, fluister lieve woordjes of waag je aan 'dirty talk'...Zoek uit waar je vriendin opgewonden van geraakt. Let op haar (ook non-verbale) signalen, check kort af (bijvoorbeeld: "Zo goed?") en vraag haar om je te tonen waar je precies moet stimuleren. Als je vriendin weet hoe zij het makkelijkst klaarkomt door te masturberen kan ze je vast aanwijzingen geven.

Opbouwen naar een orgasme

Klaarkomen voor een vrouw is vaak het resultaat van een combinatie van voldoende voorspel (kussen, strelen, masseren, likken), prikkeling van de clitoris en het eigenlijke vrijen in een standje waarbij de clitoris gestimuleerd wordt (bijvoorbeeld het hemelbedstandje of het amazonestandje). Welke stimulatie bij jouw lief het beste werkt om tot een orgasme te komen, zullen jullie zelf moeten ervaren. Neem je tijd voor elkaar, maak er geen race van.

De clitoris, sleutel tot orgasme

Het clitorisorgaan is het gevoeligste deel van een vrouw. Let op, de clitoris is méér dan enkel het 'bobbeltje' of de glans. Wat kan je allemaal doen?

  • Je kan met je vingers over de clitoris strelen of er net langs of rondom.
  • Je kan via de voorhuid (de clitorishoed) indirect de clitoris aanraken.
  • Je kan je vingers natmaken om de wrijving te vergemakkelijken.
  • Je kan hard of zacht duwen of kleine klopjes geven.
  • Je kan cirkelbewegingen maken, of verticale bewegingen.
  • Je kan de hele lengte van de binnenste schaamlippen masseren.
  • Je kan tegelijkertijd één of meer vingers in de vagina inbrengen.
  • Je kan ook de clitoris stimuleren door deze te likken (beffen).