Op de leeftijd van 17-18 jaar heeft ongeveer de helft van alle jongeren in België ervaring met seks in de vorm van penetratie.

Er is geen norm die de leeftijd vastlegt voor je eerste keer seks. Het is van groot belang dat je zelf bepaalt wanneer je er aan toe bent en er zin in hebt. Sommigen beginnen er vroeg mee. Maar evengoed begint de helft pas na de middelbare school met seks, of zelfs veel later.

Je zal rond de leeftijd van 17-18 jaar misschien voelen dat veel leeftijdsgenoten hun eerste keer beleven. Of je nu vroeger of later bent, dat maakt niet uit. Ieder heeft zijn eigen moment om ermee te starten. Laat je niet beïnvloeden of onder druk zetten door je omgeving of door de gedachte dat je niet mag achterblijven op anderen.

Wat als je al seks had op jonge leeftijd?

Bijvoorbeeld: je bent 12 of 13 en hebt al geslachtsgemeenschap gehad.

Je bent dan vroeger dan je leeftijdsgenoten. Ga niet te snel, ontdek eerst je eigen lichaam en leer bij van andere dingen die je bij seks kan doen. 

Stappen en ervaring opdoen

Onze seksuele ontwikkeling verloopt bij de meeste mensen in fasen en volgens een bepaalde volgorde: zoenen, tongkussen, strelen, aftrekken en vingeren, soms orale seks. Geslachtsgemeenschap is voor velen de laatste stap. 

Dit is natuurlijk niet bij iedereen hetzelfde. Bij sommigen gaat het sneller en worden er stappen overgeslagen. Bij anderen verloopt het dan weer heel langzaam.

Het is goed om dit geleidelijk aan te doen. Wanneer je stappen overslaat, krijg je geen kans om te oefenen en ervaring op te doen. Als je te snel geslachtsgemeenschap had (vaak met een partner met meer ervaring), kan de overgang te bruusk zijn en weet je eigenlijk nog niet goed wat je aan het doen bent.

Seks op je 12e

Je hebt al seks gehad op je 12e. Misschien had je inderdaad het gevoel dat dit snel was. Misschien hou je er vooral een goed gevoel aan over en wilde je het graag, voelde je je er klaar voor en gebeurde het veilig.

Probeer nu ook te genieten van de andere handelingen buiten geslachtsgemeenschap. Zo leer je wat seksualiteit echt is en leer je er ook over praten met je partner. Gun jezelf die kans en vooral die experimenteertijd.

Maagd zijn op latere leeftijd

Het kan ook zijn dat je nog maagd bent op je 25e, je 30e of op je 40e bijvoorbeeld.

Lees hier meer over nog maagd zijn

Veelgestelde vragen

Wat als mijn partner meer ervaring heeft dan ik?

Dit hoeft niet bedreigend te zijn. Je kan veel van je partner leren. 

Je partner kan je helpen om je gerust te stellen en het samen leuk te maken. Zolang je maar niets doet dat je zelf niet wil of jezelf niet pijn doet. 

Je partner zal misschien zeggen dat het goed is voor jou om nieuwe seksuele ervaringen op te doen. Oefening baart kunst, dat klopt. Maar: jouw persoon en lichaam komen altijd op de eerste plaats. Laat je niet onder druk zetten. Zeg nee wanneer je het gevoel hebt dat het te snel gaat. 

Misschien is je partner ook ouder en ben jij nog maagd. Laat je dan zeker niet pushen. Je doet best geleidelijk aan ervaring op met verschillende vormen van seks alvorens je voor de eerste keer seks hebt.