Enkele jaren geleden gebeurde er iets op school waar ik mij eigenlijk nog steeds heel erg ongemakkelijk bij voel. Ik zat samen met enkele klasgenoten in de refter, toen er iemand langskwam en rechtstreeks vroeg: ‘Masturberen jullie?’.

Zoals je je wel kan voorstellen werd de sfeer enorm ongemakkelijk. Eén van mijn vriendinnen begon onmiddellijk heel hard in haar boterhammendoos te staren, een andere keek heel nerveus van die klasgenoot naar mij en ik zat daar met mijn mond vol tanden. Uiteindelijk mompelde ik heel stilletjes ‘ja’ en dat had ik toen zeker niet moeten doen.

Nog geen tien minuten later was iedereen aan het roddelen. Blijkbaar had een groepje uit mijn klas die vraag aan heel wat leerlingen gesteld en was ik het eerste meisje dat toegegeven had dat ze masturbeert. Ik was er nochtans van overtuigd dat méér meisjes dat deden, zelfs toen was ik zo naïef niet, maar ja, daar had ik op dat moment natuurlijk niet veel aan.

Ik kreeg de raarste opmerkingen te horen. Jongens die alle details wilden weten: hoe, hoe vaak, waar, wanneer? Meisjes die mij kwamen zeggen dat het heel vies is om zo ‘in je vagina te roeren’. Het was allemaal echt niet eerlijk, want ik kan mij nog heel goed herinneren dat er toen bijna geen les voorbij ging waarin jongens niet aan het stoefen waren over hun masturbatiegewoontes. Niemand keek daar raar van op.

In ieder geval, dat was voor mij helemaal geen leuke week. Ondertussen weet ik dat masturbatie niets is om beschaamd over te zijn. Ik praat er zelfs regelmatig over met vriendinnen. Maar telkens wanneer ik aan die week terugdenk, voel ik nog altijd het schaamrood op mijn wangen terugkeren en ik vervloek mezelf nog steeds dat ik toen niet gewoon gezwegen heb.

Rani, 15 jaar