Tim, 29 jaar - In 2015 had ik een keer seks zonder condoom gehad. Ik was hierover zo gestresseerd dat ik naar het ziekenhuis ben gegaan om een PEP-kuur te starten. Voordien had ik al van PrEP gehoord. Toen ik naar de V.S. reisde, leek het of iedereen daar PrEP neemt.
Tijdens een gesprek met mijn arts vroeg ik hem hoe het nu zat met PrEP. Hij zei dat het een superefficiënt middel is om je te beschermen tegen een hiv-infectie. Toen werd het middel nog niet terugbetaald. Sindsdien ben ik het wel van naderbij beginnen volgen. In 2017 kwam het nieuws dat PrEP werd terugbetaald door de ziekteverzekering. Ik heb dan onmiddellijk een afspraak gemaakt met een arts van een hiv-referentiecentrum.
Ik verzeilde soms in situaties die niet oké zijn voor mijn seksuele gezondheid. Meestal gebruik ik condoom, maar soms gebeurde het zonder. Telkens schoot ik enorm in paniek. Het was een remming op mijn seksuele beleving. Hoe meer ik over PrEP las en er met anderen over sprak, hoe meer ik ervan overtuigd was dat het een middel was dat mijn seksuele gezondheid kon verbeteren.
Ik denk dat veel mannen in situaties terechtkomen waarin je de controle niet meer hebt. Als je drugs neemt bijvoorbeeld. Of als je zat bent en veel goesting hebt. Of wanneer je geen nee durft zeggen tegen je partner en dingen doet waarover je achteraf begint te panikeren.
In zo’n situaties heb je veel minder controle over je eigen bescherming. Je bent dan afhankelijk van iemand anders. Zeker als bottom is PrEP belangrijk, dan weet je zeker dat je beschermd bent. Dankzij PrEP heb ik mijn eigen seksuele gezondheid meer onder controle. Het geeft me een bevrijdend gevoel.
Homo’s en bi’s voelen zich vaak schuldig over hun seksueel leven. Er is veel schaamte, over hoeveel partners je hebt, de manier waarop je graag seks hebt, hoeveel relaties je al hebt gehad, hoe je relaties in elkaar steken… Dat stoort mij steeds meer. Ik wil mij daar helemaal niet lastig over voelen. Ik wil mijn eigen seksualiteit kunnen onderzoeken en beleven zoals ik dat wil. Niemand anders heeft daar zaken mee.
Als over homoseks gesproken wordt, gaat het vaak enkel over risico’s en problemen. Alsof een positieve seksuele beleving een privilege is voor hetero’s. De emancipatie van homo’s was ook een seksuele emancipatie, hé? Opkomen voor je eigen seksueel genot is super belangrijk.
Je merkt dat er vaak moreel wordt geoordeeld over PrEP, ook door homo’s. Er ligt nog steeds veel schuldgevoel bij seksualiteit. In de trant van ‘je hebt het zelf gezocht, het is je eigen schuld’. Het komt er altijd op neer dat we moeten oppassen voor soa’s en onze verantwoordelijkheden dienen te nemen. Hoe je je beschermt, dat maakt ieder toch voor zichzelf uit? Een ander hoeft daar toch niet over te beslissen? Respect hebben voor de keuze van een ander is belangrijk.
Veel mensen vragen me of ze met PrEP moeten starten. Daar kan ik toch niet op antwoorden? Ik verwijs hen door naar de dokter. PrEP is niet voor iedereen. Als je amper seks hebt, is het misschien niet nodig om medicatie te nemen. Een condoom kan dan al volstaan. PrEP hoeft niet per sé de oplossing te zijn. Als je je geremd voelt in je seksleven, zou je PrEP moeten overwegen.
Ik hoop dat PrEP bijdraagt tot het destigmatiseren van hiv. Als ik nu seks heb met iemand die hiv-positief is en een ondetecteerbare virale lading heeft, dan is de drempel weg. Vroeger zou ik geen seks met hem gehad hebben. Nu is mijn angst volledig weg omdat ik veel beter geïnformeerd ben.
Ik neem dagelijks PrEP. Mijn alarmpje staat om 14 uur. Het gaat af en dan weet ik dat ik mijn pil moeten nemen. Het is een deel van mijn dagelijkse routine. Door mijn drukke werkschema heb ik momenteel niet zo veel seks. Ik overweeg om PrEP onderbroken te nemen. Bij mijn volgende medische controle ga ik dat met m’n arts bespreken.
M’n arts had gezegd om de eerste keer PrEP te nemen met een gevulde maag. Door omstandigheden had ik niet voldoende gegeten. Ik had bovendien nog een kater van de dag voordien. Dus de eerste keer was ik wat draaierig en misselijk. Dat was alles. Nadien heb ik er nooit meer iets van gevoeld.
PrEP vraagt een goede medische begeleiding. Om de 3 maanden zie ik mijn arts. Bij het starten waren er enkele langere consultaties, omdat toen alles nog nieuw was en ik een aantal vragen had.
Nu is het routine. Ik lever een week voor het consult een bloed- en urinestaal in zodat de resultaten tijdens het consult besproken worden.
Is PrEP iets voor jou?
Heeft deze getuigenis je benieuwd gemaakt naar PrEP? Lees alle info over PrEP en ontdek of het iets voor jou is.