Het voorspel is meestal een voorbereiding van de geslachtsgemeenschap.
Het naspel is de fase waarop je na het hoogtepunt van een vrijpartij na geniet.

Voorspel voor seks

Tijdens het voorspel doe je een reeks van seksuele handelingen, zoals strelen, knuffelen, masseren, kussen en het prikkelen van erogene zones. Het is gezond. Bij knuffelen bv. komt een hormoon vrij dat de bloedsomloop verbetert en stress vermindert. Je wekt ook lust en opwinding op.

Vrijen begint vaak met één of andere vorm van voorspel. Het varieert naargelang de sfeer, de mate waarin je al opgewonden bent en de wensen en verlangens bij jezelf en je partner.

Soms kan je zo opgewonden zijn dat er helemaal geen behoefte is aan voorspel en je meteen geslachtsgemeenschap wil.

Hoe lang duurt het voorspel?

Het kan heel uitgebreid zijn, waarbij de seksuele spanning langzaam stijgt. Of het kan kort en intens zijn, wanneer de seksuele spanning al sterk aanwezig is.

Naspel na seks

Naspel kan de intimiteit tussen partners bevorderen. Geef aandacht aan je partner. Trek je partner bijvoorbeeld dicht tegen je aan en knuffel, streel of praat nog wat.

De behoefte aan naspel verschilt bij elke vrijpartij.

Mannen en vrouwen beleven het naspel vaak anders. Doorgaans hechten vrouwen er meer belang aan. Dat komt omdat vrouwen vaker in een seksuele sfeer blijven hangen, terwijl bij veel mannen na het orgasme de opwinding snel verdwijnt.

Veelgestelde vragen

Gebruik je bij het voorspel of naspel een condoom?

Ben je zeker dat je partner géén soa of hiv heeft, dan hoef je geen condoom te gebruiken.

Gebruikt je partner geen anticonceptie, dan gebruik je een condoom om je te beschermen voor een zwangerschap. Doe het condoom om vóór er contact is tussen de penis en de vagina. Weet je niet of je partner geen soa's heeft of anticonceptie gebruikt, gebruik dan zeker een condoom voor alle contact tussen penis, mond, vagina of aars.