Als verliefdheid overgaat in liefde, gaan de partners zich aan mekaar hechten. Hierbij worden oxytocine, vassopressine en endorfine aangemaakt.

Oxytocine en vassopressine

Bij het ontstaan van gevoelens van verbondenheid spelen zowel bij mannen als bij vrouwen de hormonen oxytocine en vassopressine een rol. Bij mannen komt er vasopressine vrij, een hormoon dat beschermend en verzorgend gedrag stimuleert. Oxytocine is een stof die bij vrouwen wordt aangemaakt bij de bevalling en de borstvoeding. Het zorgt ervoor dat er een band ontstaat tussen moeder en kind, maar ook tussen partners. Oxytocine veroorzaakt gevoelens van genegenheid en rust. Bij het orgasme vertonen de vassopressinespiegel bij mannen en de oxytocinespiegel bij vrouwen een indrukwekkende stijging.

Endorfine

In de periode dat partners zich aan elkaar binden, maakt het lichaam ook endorfines aan. Deze stof ontspant en geeft een veilig en gelukkig gevoel. Het lichaam is goed in staat gedurende lange tijd endorfine aan te maken, wat verklaart waarom mensen veel langer van mekaar houden dan ze verliefd zijn.