Er bestaan geen kant-en-klare voorschriften om tot een orgasme te komen. Dit verschilt voor iedereen en kan ook elke keer anders zijn. 

Orgasme en clitoris

Bij vrouwen zitten de gevoeligste zenuwuiteinden niet diep in de vagina, maar in de vaginamond en het clitorisorgaan. Als deze gestimuleerd wordt bij het neuken - bijvoorbeeld als de vrouw bovenop zit of ligt, en haar clitoris over de buik van de ander wrijft - kan zij ook dankzij deze wrijving klaarkomen. Dat kan in het hemelbedstandje. Als bovendien bij penetratie eerder de eerste paar centimeters van de vagina gestimuleerd worden, is dit voor veel vrouwen stimulerender dan diepe penetratie. In de meeste gevallen en in de meeste standjes is er echter geen stimulering van de clitoris, en dus ook geen orgasme voor de vrouw.

Orgasme en g-plek

Niet alle vrouwen hebben een g-plek of ze is niet bij iedereen even gevoelig. Maar stimulatie van de g-plek, in feite de achterkant van het clitorisorgaan, kan tot een orgasme leiden. Deze plek zit aan de voorkant van de vagina, maar wordt ook niet vanuit elke houding bij het neuken bereikt. Deze plek kan wel goed bereikt worden bij het vingeren.

Vrouwen en orgasme

Voor velen is dit een zoektocht. Als mannen masturberen, ontdekken ze meestal als vanzelf wat er voor nodig is om klaar te komen. Bij vrouwen is het soms een parcours om te ontdekken hoe ze seksueel opgewonden geraken en hoe ze precies tot een orgasme komen. Stel het orgasme tijdens een vrijpartij niet als doel op zich. Dit kan eerder belemmerend werken. Voor velen is een orgasme zelfs niet het hoogtepunt van een vrijpartij.

Tips en weetjes over het orgasme

  • Wees niet bang om als vrouw tijdens het vrijen op jezelf te focussen. Geef zelf het ritme aan, kies het standje en zorg ervoor dat je voldoende opgewonden geraakt. Veel vrouwen zijn bij het vrijen vaak bezig met de vraag of het wel lekker is voor hun partner. Maar, om een orgasme te bereiken, is het nodig om doorheen de solofase te gaan, waarbij je enkel (even) bezig bent met jezelf.
  • Belangrijk voor de partner: de clitoris is een orgaan dat even groot is als de penis. Stimuleer de schaamlippen, omgeving van de glans, de vagina-opening,... Tijdens de solofase trekt de glans zich terug onder het 'kapje': directe aanrakingen van de glans zijn op dat moment doorgaans onaangenaam, soms zelfs pijnlijk voor de vrouw, en zullen haar orgasme zeker niet bevorderen.
  • Wees niet enkel gefixeerd op een orgasme, maar knuffel, liefkoos, kus, masseer,... elkaar. Geniet vooral van de vrijpartij en neem daar je tijd voor.
  • Ontspan je, zoek een manier om stress te bestrijden als je daar last van hebt. Creëer een ontspannen sfeer, probeer je zorgen en onzekerheden opzij te zetten. Alcohol vermindert de remmingen, maar vermindert ook de kans op een orgasme.
  • Verken je eigen lichaam en dat van je partner en toon elkaar waar jullie gevoelige plekjes zitten. Via masturbatie verken je bij jezelf je gevoelige plekjes en leer je hoe een orgasme bereikt.
  • De clitoris kan bij het vrijen ook gestimuleerd worden door de vingers, lippen of tong. Orale seks of een helpende hand van jezelf of je partner zijn vaak nodig om klaar te komen.
  • Zoek uit wat jij nodig hebt om opwinding te ervaren en die te doen toenemen. Fantasieën bijvoorbeeld kunnen ervoor zorgen dat je geprikkeld wordt.
  • Houd het leuk, relativeer en geef humor een kans.
  • Geef niet te snel op, oefening baart kunst, experimenteer met verschillende standjes, bewegingen,...
  • Indien je/jullie er niet uit geraken, raadpleeg dan een seksuoloog of therapeut. Je kan ook altijd eerst je huisarts hierover aanspreken.