Vaak zijn er symptomen, maar je kan ook een 'gemiste' miskraam hebben. De meeste miskramen doen zich voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Bloedverlies

Vaak is bloedverlies het eerste verschijnsel van een miskraam. Meestal begint het met een beetje bruine afscheiding of helder bloedverlies. Maar het kan ook al meteen om een flinke menstruatie-achtige bloeding gaan. Doorgaans is er dan nog geen pijn, of is de pijn beperkt.

Het is wel zo dat bij de helft van de vrouwen die bloedverlies hebben tijdens de zwangerschap, er een andere oorzaak is. Bloedverlies is dus niet altijd het voorteken van een miskraam.

Zwangerschapsverschijnselen

Een miskraam kan zich ook aankondigen door pijn onder in de buik of door het afnemen van de zwangerschapsverschijnselen. Soms wordt een miskraam ontdekt op het moment dat er nog helemaal geen lichamelijke tekenen van een dreigende miskraam zijn. Dat kan gebeuren wanneer er een onderzoek naar de harttonen (doptone) of een echoscopie wordt gedaan. Er wordt dan geen hartslag meer waargenomen of het vruchtje is gestopt met groeien.