Soa's en hiv tijdens de zwangerschap - buitenbaarmoederlijke zwangerschap, miskraam en schijnzwangerschap.
Snel naar
Soa's tijdens de zwangerschap - risico's
Heb je een seksueel overdraagbare aandoening opgelopen? Praat er zeker over met je huisarts. Ongeveer alle soa's zijn tijdens de zwangerschap behandelbaar zonder gevaar voor je kind.
Specifiek per soa
Gonorroe, chlamydia, syfilis, genitale wratten, schaamluizen, schurft, trichomonas en hiv kan je allemaal behandelen zonder schade voor de baby. Ben je besmet met hepatitis B, dan stel je de behandeling beter uit tot na de geboorte. Voor hepatitis B krijgt het pasgeboren kind dan een vaccin toegediend.
Gevaarlijkste soa voor een ongeboren kind is herpes. Kan een miskraam of afwijkingen bij de baby veroorzaken.
Soa-test aanvragen
Let op: een zwangere vrouw wordt niet systematisch getest op soa's. Enkel op hiv word je automatisch getest. Vraag dus zelf een soa-test aan je arts als je risico gelopen hebt.
Hiv tijdens de zwangerschap - opvolging
De laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt in de opvolging van zwangere hiv-positieve vrouwen. Het risico op overdracht is daardoor veel kleiner:
- Bij vrouwen die tijdens de zwangerschap worden behandeld met hiv-medicatie, daalt het risico tot 1 procent.
- Een keizersnede doet de kans op prenatale infectie nog verder dalen.
Als je als ouder toegang hebt tot kwaliteitsvolle, aangepaste medische zorg, wordt meer in 89 procent van de gevallen hiv niet overgedragen op het kind.
Ook voor seropositieve vaders zijn er nu mogelijkheden om kinderen te krijgen zonder besmettingsgevaar voor hun partner.
Opvolging van de zwangerschap bij vrouwen met hiv
Bij seropositieve vrouwen is een goede opvolging van de zwangerschap nodig.
Sommige nevenwerkingen van de medicatie kunnen vaker voorkomen bij zwangere vrouwen.
Zo wordt een vruchtwaterpunctie om bepaalde erfelijke afwijkingen te ontdekken bij de foetus, ten zeerste afgeraden bij seropositieve vrouwen.
Vrouwen met een lage weerstand lopen meer risico om:
- vroegtijdig te bevallen
- een baby te krijgen met toxoplasmose of het cytomegalovirus
- een baby met laag geboortegewicht te krijgen.
Miskraam - hoe merk je het?
Een miskraam is een bevalling als het kindje nog niet genoeg ontwikkeld is. De meeste miskramen doen zich voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Vaak zijn er symptomen, maar je kan ook een miskraam hebben zonder dat je het merkt.
Bloedverlies
Vaak is bloedverlies het eerste verschijnsel van een miskraam. Meestal begint het met een beetje bruine afscheiding of helder bloedverlies. Maar het kan ook al meteen om een flinke menstruatie-achtige bloeding gaan. Doorgaans is er dan nog geen pijn, of is de pijn beperkt.
Bij de helft van de vrouwen die bloedverlies hebben tijdens de zwangerschap, is er een andere oorzaak. Bloedverlies is dus niet altijd het voorteken van een miskraam.
Geen tekenen van zwangerschap meer
Een miskraam kan zich ook aankondigen door pijn onder in de buik of door het afnemen van de zwangerschapsverschijnselen.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Normaal vindt de bevruchting plaats in de eileider of net daarbuiten bij de eierstok. Dan deelt het embryo zich verder en gaat het naar de baarmoeder.
Innesteling in de eileider
Als de bevruchte eicel zich niet innestelt in de baarmoeder, maar in de eileider, dan spreken we over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen kunnen zich heel uitzonderlijk ook voordoen in de eierstok, de baarmoederhals of in de buikholte.
Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan in principe niet voldragen worden. Meestal onderga je dan een operatie: het embryo en de moederkoek worden verwijderd.
Symptomen
Klachten als buikpijn en/of bloedverlies (ongeveer dezelfde als bij een miskraam), wijzen mogelijk op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
De waarde van het zwangerschapshormoon is laag en stijgt veel minder snel dan bij een gezonde zwangerschap
Schijnzwangerschap
Een vrouw die schijnzwanger is, heeft geen maandstonden meer. Ze heeft enkele van de vele zwangerschapssymptomen: misselijkheid, overgeven, moeheid, behoefte aan extra slaap, gewichtstoename, opgeblazen gevoel, pijnlijke, grotere of gevoeligere borsten of tepels.
Een schijnzwangerschap kan gebeuren als een vrouw erg bewust bezig is met zwanger worden. Dat geldt echter niet voor iedereen die schijnzwanger is. Ook andere psychologische klachten kunnen de oorzaak zijn.
Na verloop van tijd, maar later dan normaal, komt dan meestal toch de menstruatie.