Ik ben een prille twintiger en al 2 jaar gelukkig samen met mijn vriendje. We hebben een gezamenlijke vriendenkring waar we regelmatig mee op café gaan en dan worden er soms verhalen van vroeger bovengehaald.

Al lachend en plagend heeft iedereen het dan over wie met wie kuste op een zomerfuif, of wie het met wie voor de eerste keer deed. Ik heb liever dat ze het dan niet over mij hebben, want ik heb daar vroeger vaak over gelogen, over m’n prille seksleven.

Sinds mijn 13e heb ik al regelmatig vriendjes gehad – eigenlijk had ik altijd verkering. Velen in mijn klas hadden daar dan commentaar op, maar ik denk dat ik gewoon vroegrijp was. Met mijn eerste vriendje experimenteerde ik al wat onder de lakens, maar mijn ontmaagding gebeurde met mijn tweede lief toen ik 14 was. De jongen in kwestie was 17 en had het al gedaan. We waren ook al enkele maanden samen. Het voelde goed en ik was echt heel erg verliefd, we konden ook goed praten met elkaar over wat we wouden.

Ik voelde mij ondanks mijn jonge leeftijd echt klaar voor seks, en ondanks de pijn (ik was té zenuwachtig! Maar het was dan ook zo spannend) vond ik het best leuk. Onze relatie was gedaan enkele maanden later, en het ging al gauw rond in mijn klas en vriendenkring dat we “het” al hadden gedaan. Ik hoorde en zag aan ieders reactie – vooral van de meisjes – dat ze mij wel erg vroeg vonden. Dus heb ik mijn ontmaagdingsverhaal wat dramatischer gemaakt en rondgestrooid dat hij mij een beetje gedwongen had. Dat het niet uit liefde was maar dat hij echt seks wou en ik geen neen durfde zeggen. Mijn verhaal was natuurlijk helemaal niet waar maar het hielp mij wel : iedereen had wat medelijden met me, vond het heel lelijk van mijn ex-vriendje en niemand durfde mij nog een “slet” te noemen.

Nu ik ouder ben vind ik het laf van mezelf van over zoiets te liegen. Het is jammer dat vandaag seks op je 13e of 14e nog vaak als “marginaal” beschouwd wordt, terwijl er wel degelijk tieners – net als ik toen – er wel al klaar voor zijn. Ik heb van die eerste vrijpartij helemaal geen spijt!

Lisa, 25 jaar

Geschreven door Julie van der Weerden