Sinds kort heb ik een hormonaal spiraal. Dat is een klein voorwerpje in mijn baarmoeder dat ervoor moet zorgen dat ik niet zwanger word.

Omdat ik altijd veel last heb van hoofdpijn tijdens mijn maandstonden, raadde mijn gynaecoloog me aan om een spiraal te nemen. De hormonen werken dan lokaler en worden niet verspreid over het hele lichaam. “Het plaatsen zal wel een beetje pijn doen”, had hij gezegd. Nou, dat vond ik nogal een understatement. 

Op een ochtend ging ik dus naar de gynaecoloog. Ik was heel zenuwachtig, want ik had de meest uiteenlopende horrorverhalen gehoord over die spiraal, en vooral over het plaatsen ervan. Maar ik keek zo uit naar hoofdpijnloze maandstonden, en had mezelf er toch kunnen van overtuigen dat dit de beste oplossing was. De gynaecoloog had meteen door dat ik zenuwachtig was – ik stond nog net niet ter plaatse te huppelen – en stelde me op mijn gemak. “Het doet maar even pijn”, verzekerde hij mij, “een kleine prik en het is voorbij. 

Een kwartier later zat dat rotding nog steeds niet op zijn plaats. De gynaecoloog vond de opening van mijn baarmoeder niet, en dus was het een gedoe om de spiraal naar binnen te krijgen. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, reageerde hij, “als het te veel pijn doet, zeg dan stop”. Geweldig, dat heb ik weer. Dat deed me toch pijn. Gelukkig vond hij uiteindelijk toch de juiste weg en het plaatsen was zo gebeurd. 

Een aanrader? Zeker. Ik moet er niet elke dag aan denken om mijn pil te nemen en ik heb nauwelijks nog maandstonden. Ja, het plaatsen deed pijn, maar als je niet zo’n pechvogel als mij bent, gaat het vast veel makkelijker en minder pijnlijk. Bovendien zit die spiraal goed voor de komende vijf jaar. Lekker handig.

Charlyne, 25 jaar

Lees alles over het hormonaal spiraal

Geschreven door Lisa Dierickx