Om tot een orgasme te komen, moet je door de ‘solofase’. In die fase sluit je de ander buiten en richt je alle aandacht op jezelf: op je eigen lichamelijke gevoelens, fantasieën en gedachten.

Opgewonden raken 

Iedereen kan door andere dingen opgewonden raken. Als je aan het vrijen bent, ga je automatisch door een fase waarin je enkel "in jezelf" bent, een 'solofase'. In die fase sluit je de partner buiten en richt je alle aandacht op jezelf, op je eigen lichamelijke gevoelens, fantasieën en gedachten. Allerlei fantasieën (die je niet bewust kiest) schieten door je hoofd, net als dromen komen ze gewoon. Dat je dan aan iemand anders dan je lief denkt, is niet vreemd. Zulke fantasieën zijn alleen verwarrend als je fantasie en werkelijkheid door elkaar haalt.

Fantasie en opwinding

Dat je over iets fantaseert, wil niet zeggen dat je dit ook werkelijk wil. Het is niet omdat je fantaseert over seks met een vreemde dat je dat ook in het echt wil uitleven. Accepteer je fantasieën, want anders ga je misschien die fase vermijden en moeilijker of niet meer klaarkomen