Zowel mannen als vrouwen hebben vooral seks omdat ze het plezierig vinden en er een goed gevoel door krijgen.
Seks heeft zowel lichamelijke, emotionele als relationele voordelen voor de gezondheid.
Snel naar:
Redenen om seks te hebben
Een bekend Amerikaans onderzoek uit 2007 focuste op wat ons motiveert om seks te hebben. De onderzoekers vonden maar liefst 237 redenen.
Die brachten ze onder in de volgende vier hoofdcategorieën:
- Fysiek. Zoals plezier, lichamelijke aantrekkelijkheid, om stress te verminderen of om ervaringen op te doen.
- Doelgericht. Bijvoorbeeld om een gunst te verkrijgen, uit wraak, of om de eigen seksuele vaardigheden te verbeteren.
- Emotioneel: liefde, verbondenheid, intimiteit en betrokkenheid zijn hier voorbeelden van.
- Onzekerheid: seks als een boost voor je eigenwaarde, uit plicht of onder druk, of om de partner niet te verliezen.
Mensen hebben dus niet enkel seks omdat ze opgewonden zijn of vanuit liefde. Je kan ook seks hebben:
- omdat je je verveelt
- om makkelijker in slaap te vallen
- om de ander te troosten
- omdat seks je iets oplevert
Het goede aan dit onderzoek was dat het de zeer uiteenlopende motivaties voor seks in kaart bracht. Een beperking ervan was echter dat hoofdzakelijk jonge studenten waren bevraagd.
Enkele vragen bleven onbeantwoord: hoe zit het met ouderen? En: evolueert de motivatie om seks te hebben doorheen de generaties?
Plezier van seks als belangrijkste motivatie
In 2018 deden wetenschappers in België en Nederland deze studie over. Er werden bijna 4700 mensen bevraagd van verschillende leeftijden. De onderzoekers baseerden zich hierbij op de 237 redenen uit het onderzoek van tien jaar eerder.
Wat waren de resultaten?
Mannen en vrouwen hebben hoofdzakelijk dezelfde beweegredenen voor seks. In de top-4 voor beide geslachten kwamen deze 3 redenen als voornaamsten voor:
- voor het plezier
- omdat het goed voelt
- om lichamelijk genot te ervaren
Vrouwen en mannen komen op dit vlak dus grotendeels overeen. Ze hebben meestal omwille van dezelfde drijfveren seks.
Kleine verschillen tussen mannen en vrouwen
Pas als je lager in de lijst afzakt, zie je verschillen tussen de geslachten.
Vrouwen gaven vaker redenen aan die te maken hebben met ‘emotie’ en ‘onzekerheid’. Fysieke drijfveren zoals aantrekkingskracht kwamen meer voor bij mannen.
Motivatie voor seks in functie van leeftijd
Er was opvallend veel gelijkenis tussen jongeren en ouderen. De belangrijkste redenen blijven dezelfde.
Jonge mannen gaven wel wat vaker ‘intimiteit’ en ‘liefde’ als motivaties voor seks op dan oudere mannen. In tegenstelling tot wat de onderzoekers hadden verwacht.
Deze verschillen kunnen te maken hebben met het ouder worden, maar ook kunnen ze wijzen op evoluerende gendernormen doorheen de generaties. Mogelijks hebben jonge mannen redenen voor seks die al iets meer op die van de vrouwen van hun eigen generatie gaan lijken.
Is seks goed voor de gezondheid? Voordelen van seks
Effect van seks op geluk
Seks is goed voor je algemeen welbevinden. Seks werkt als een natuurlijke boost voor je humeur: je voelt je gelukkiger na een vrijpartij.
Dat heeft enerzijds te maken met neurotransmitters. Deze biochemische stoffen worden vrijgegeven tijdens seks en het orgasme beïnvloeden onze stemming.
Seks kan ook je relatie en de band met de andere versterken. Mensen voelen zich gelukkiger omdat de seksuele activiteit een effect heeft op hoe tevreden ze zijn met de relatie.
Seksueel actieve mensen voelen zich gezonder
Mensen die seks hebben, schatten hun algemene gezondheidstoestand ook positiever in dan zij die (bijna) niet seksueel actief zijn.
Ook als je je in een intieme relatie of in een huwelijk bevindt, maak je eerder die inschatting.
Seks is goed voor je hart
Uit onderzoek blijkt dat mannen die minstens twee maal per week seks hadden, minder risico liepen op cardiovasculaire aandoeningen.
Seks als sport
Seks is een vorm van beweging en dus goed voor je lichaam.
In een onderzoek uit 2013 verbrandden de deelnemers gemiddeld 85 kcal. tijdens vrijpartijen van ongeveer een half uur. Mannen verbruikten daarbij gemiddeld 4 kcal. en vrouwen 3 kcal. per minuut.
Lagere bloeddruk en minder stress door seks
Bij seks komen er endorfines en andere hormonen vrij. Die helpen ontspannen.
- Bij geslachtsgemeenschap. Als we kijken naar de bloeddruk, dan kunnen we zien dat deze daalt na het hebben van geslachtsgemeenschap. Deelnemers aan een Schots onderzoek hadden een minder hoge bloeddruk tijdens stressvolle gebeurtenissen indien ze net seks hadden gehad, dan diegenen die geen seks hadden.
- Na een knuffel. Niet alleen seks maar ook een knuffel kan je stressniveau verlagen. Het effect op de bloeddruk werd ook gevonden in een andere studie bij koppels die elkaars hand vasthielden en knuffelden.
Seks tegen een verkoudheid
Seksueel actieve studenten bleken bij een Amerikaanse studie meer immunoglobuline A in het bloed te hebben. Dit antilichaam helpt infecties zoals een verkoudheid bestrijden.
De antistof werd vooral aangetroffen bij de deelnemers die 1 of 2 keer per week seks hadden. Bij hen die geen of net veel seks hadden, was het niveau lager.
Meer onderzoek is nog nodig naar het effect van seks op ons immuunsysteem.
Seks verbetert de slaap
Bij een onderzoek uit 2019 keek men naar het effect van een orgasme op de slaap. De deelnemers vielen hierdoor gemakkelijker in slaap. Ook was de slaapkwaliteit beter.
Dit was zowel het geval bij seks met een partner als bij masturbatie.
Bij het klaarkomen wordt het hormoon prolactine aangemaakt. Dit zou je slaperig en ontspannen doen voelen.
Seks vermindert pijn
Ook andere hormonen spelen mee: serotonine, oxytocine en endorfine bijvoorbeeld. Dezen zouden ook pijn helpen verlichten.
Vrijen heeft een effect op migraine en clusterhoofdpijn, zo bleek uit Duits onderzoek. Ook zou een orgasme menstruatiepijnen kunnen verminderen.
Risico op prostaatkanker
Kanker heeft vele oorzaken en kan niet eenduidig verklaard worden.
Niettemin, een studie uit 2016 vond een verband tussen frequente seksuele activiteit en kanker van de prostaat. Bij mannen die regelmatig ejaculeerden, kwam prostaatkanker minder voor.
Wanneer breng ik mezelf schade toe bij seks?
Bij een gezond seksueel contact hoort geen enkele vorm van dwang.
Je kan jezelf schade toebrengen als je wordt vernederd, jezelf pijn doet of je in risicosituaties begeeft zonder te weten wat je eigen wensen of grenzen zijn.
Voorbeelden van schadelijke of ongezonde seks:
- seks gebruiken als ruilmiddel of tegen (gedwongen) betaling
- seks onder dwang: manipulatie, dreiging, chantage of geweld
- seks waarbij je in een minderwaardige positie staat en over je grenzen wordt gegaan
- foto's of filmpjes die zonder toestemming van je worden gemaakt tijdens seks
- dwangmatig innemen van alcohol of drugs om minder remmingen te voelen
- obsessief en dwangmatig seksueel gedrag
- voyeurisme en exhibitionisme
- verslavende pornografische interesse
Sommige mensen zijn extra kwetsbaar om in zulke situaties terecht te komen. Je loopt meer risico als je last hebt van schuldgevoelens, laag zelfbeeld of intense angst voor afwijzing.
Ik heb seks in ruil voor een drankje of belkrediet, is dat normaal?
Seks hebben in ruil voor iets is niet de juiste motivatie om seks te hebben.
Als je seks hebt, moet dat zijn omdat je een ervaring met iemand wil delen en ervan geniet.
Je lichaam is iets waardevols en gebruik je best niet als ruilmiddel voor andere zaken. Je lichaam is belangrijk en dus ook wat je ermee doet.
Door je lichaam als ruilmiddel te gebruiken, kan je voor je het weet te ver gaan. Je belandt dan in een situatie waar je gekwetst kan worden, psychisch of fysiek.
Wat doe ik als mijn partner me onder druk zet bij seks?
Durf nee te zeggen. Je hebt alle recht om op te komen voor jezelf. Je partner zal ook minder proberen je te overhalen als hij of zij ziet dat je weet wat je wil en erbij blijft.
Geef niet toe uit angst dat je partner kwaad zou kunnen worden. Of omdat je bang bent om je partner te verliezen. Dat is een slechte motivatie.
Denk na over jouw eigen grenzen. Wat vind je fijn? Wat vond je bij vorige ervaringen prettig? Wat is voor jou niet oké? Wat wil je nog uitproberen?
Praat met je partner. Ga het gesprek aan. Over jouw ervaringen, en over wat je wel en niet wilt bij seks.
Druk de pauze-knop in. Bevindt je je met je partner in the heat of the moment, check dan even in bij jezelf. Ervaar wat je denkt en voelt. Voel je je comfortabel? Ervaar je spanning, ongemak? Of is het opwindend en fijn? Als dit lukt, vertel dan aan je partner hoe het voelt.