Seks kan schadelijk voor je zijn wanneer je jezelf niet respecteert. Bij een gezond seksueel contact hoort ook geen enkele vorm van dwang.

Je kan jezelf schade berokkenen op fysiek, psychologisch of sociaal vlak.

Als je je laat vernederen, jezelf pijn doet of je in risicosituaties begeeft zonder te weten wat de eigen wensen of grenzen zijn, dan respecteer je jezelf niet.

Schadelijke of ongezonde seks: voorbeelden

Sommige mensen zijn extra kwetsbaar om in zulke situaties terecht te komen. Je loopt meer risico als je last hebt van:

Veelgestelde vragen

Ik heb seks in ruil voor een drankje of belkrediet, is dat normaal?

Seks hebben in ruil voor iets is niet de juiste motivatie om seks te hebben.

Als je seks hebt, moet dat zijn omdat je een ervaring met iemand wil delen en ervan geniet.

Je lichaam is iets waardevols en gebruik je best niet als ruilmiddel voor andere zaken. Je lichaam is belangrijk en dus ook wat je ermee doet.

Door je lichaam als ruilmiddel te gebruiken, kan je voor je het weet te ver gaan. Je belandt dan in een situatie waar je gekwetst kan worden, psychisch of fysiek.

Wat doe ik als mijn partner me onder druk zet bij seks?

Durf nee te zeggen. Je hebt alle recht om op te komen voor jezelf. Je partner zal ook minder proberen je te overhalen als hij of zij ziet dat je weet wat je wil en erbij blijft.

Geef niet toe vanuit angst. Bv. omdat hij of zij kwaad zou kunnen worden. Of omdat je bang bent om je partner te verliezen. Dat is een slechte motivatie. 

Denk na over jouw eigen grenzen. Wat vind je fijn? Wat vond je bij vorige ervaringen prettig? Wat is voor jou niet oké? Wat wil je nog uitproberen? 

Praat met je partner. Ga het gesprek aan. Over jouw ervaringen, en over wat je wel en niet wilt bij seks. 

Druk de pauze-knop in. Bevindt je je met je partner in the heat of the moment, check dan even in bij jezelf. Ervaar wat je denkt en voelt. Voel je je comfortabel? Ervaar je spanning, ongemak? Of is het opwindend en fijn? Als dit lukt, vertel dan aan je partner hoe het voelt.

Mijn vriend en ik zijn al 1,5 jaar samen. Meestal gaat het supergoed. Maar af en toe, loopt het helemaal uit de hand.

Hij slaat me