Er is sprake van dwang wanneer je fysiek of psychisch gedwongen wordt om seksuele dingen te doen of toe te laten die je niet wil.

Dwang

Dit is niet alleen zo bij seks maar ook bij tongzoenen of vingeren, enz. Het is ook een vorm van dwang wanneer iemand je probeert te overhalen of manipuleren tot seks. Dwingen kan gaan van verleiding, beloning en beloftes tot dreiging, chantage en geweld. Bij een gezond seksueel contact, hoort geen enkele vorm van dwang.

Nee zeggen

Durf nee te zeggen tegen je lief. Je hebt alle recht om op te komen voor jezelf. Je lief zal ook minder proberen je te overhalen, als hij of zij ziet dat je weet wat je wil en erbij blijft.

Geef niet toe vanuit angst dat je de ander zou kunnen verliezen. Dat is een slechte motivatie. Als hij of zij toch blijft aandringen of pushen, stel jezelf de vraag of je bij iemand wil blijven die je dwingt om dingen te doen die jij niet wil. Is dat een goed lief voor jou?

Wat kan helpen voor en tijdens sexual encounters:

  1. Sta eens stil bij wat grenzen voor jou betekenen. Wat vind je fijn? Wat lijkt theoretisch voor jou oké? Wat vond je in vorige ervaringen fijn of niet fijn? Als je dit op voorhand bedenkt, kan het makkelijker zijn hieraan terug te denken in de heated moments.
  2. Indien de mogelijkheid er is, bespreek op voorhand met je partner waar je grenzen liggen en ook waar je nog niet zeker over bent of weinig ervaring mee hebt. Consent talk kan ook sexy zijn.
  3. Wordt het al wat heter? Check dan in bij jezelf: voel je je comfortabel? Ervaar je spanning? Of is het opwindend en fijn? Wat vertelt je lichaam je? Als het lukt, maak dit bespreekbaar bij je partner.
  4. Heb je het gevoel dat het snel gaat en dat je voor alle bovenstaande dingen geen tijd hebt? Probeer op de pauze-knop te drukken.
  5. Weet je het niet zeker? Merk je dat je denkt “Misschien voelt het zo meteen beter”? Probeer het te zeggen. Vraag bv. om te stoppen. Nee zeggen op zo’n moment hoeft geen definitieve nee te zijn. Maar het geeft je wel de ruimte even in te checken of te bespreken hoe het voor jou comfortabeler kan zijn.
  6. Seks hoort geen pijn te doen. Ervaar je pijn of ongemak? Probeer het bespreekbaar te maken.