Bij een beschadigde en geïnfecteerde huid verhoogt de kans op besmetting met hiv of een andere soa.

Etter

Bij infecties ontstaat er etter. Die bestaat uit dode bacteriën en zeer veel witte bloedcellen (die de infectie trachten op te ruimen). Als er contact is met infectieuze vloeistoffen kan er makkelijker overdracht plaatsvinden. Voor hiv moet er dan voldoende geïnfecteerde stof (bv. bloed of sperma) in de wonde ingewreven worden.

Beschadigd slijmvlies

Als het slijmvlies van geslachtsorganen of de mond beschadigd of geïnfecteerd is, kan er makkelijker transmissie optreden na contact met geïnfecteerde vloeistoffen. Geïnfecteerde stoffen kunnen dan makkelijker in het lichaam binnendringen.

Dit is het geval bij:

  • herpes labialis (koortsblaasjes) en herpes genitalis (blaasjes in genitale zone)
  • Een primaire syfilis (syfiliszweer)
  • Weke sjanker
  • Alle andere soa die (ulcera) zweren als symptoom hebben
  • Acuut eczema
  • Infecties van de urinebuis
  • Infecties in de mond (bijv. aften op de lippen)
  • Infecties in de vagina of de cervix

Bij vaginale seks

Overdracht van soa en hiv is mogelijk zowel van man op vrouw als van vrouw op man. Virussen en bacteriën in het vaginaal vocht of menstruatiebloed kunnen de penis binnendringen via het slijmvlies van de eikel. Virussen en bacteriën uit het sperma en voorvocht kunnen via het slijmvlies van de vagina of de baarmoederhals in het bloed van de vrouw terechtkomen en zo de besmetting op haar overdragen. Soa-kiemen aanwezig in letsels of symptomen (vb. syfiliszweer, wratten, herpesblaasjes) bevorderen de besmetting.

Bij anale seks

Bij anale seks ontstaan er minuscule scheurtjes in de wanden van aars en endeldarm waardoor het risico op besmetting met hiv en soa vergroot, zowel voor de ontvangende (“passieve”) als de binnendringende (“actieve”) partner. Ook blijkt de endeldarm bijzonder snel het virus op te nemen.

Virussen en bacteriën uit het sperma en voorvocht kunnen via deze scheurtjes gemakkelijk in de bloedbaan van de “passieve” partner binnendringen. Ook de “actieve” partner loopt bij anaal contact risico. Virussen en bacteriën uit anaal vocht en bloed kunnen via het slijmvlies van de eikel binnendringen. Het is deze seksuele techniek die binnen de homogemeenschap voor de snelle verspreiding van het virus heeft gezorgd.

Bij orale seks

Het mondslijmvlies is minder doorlaatbaar voor hiv dan het slijmvlies van de vagina, de penis of de aars. Wondjes in de mond (aftjes, zweertjes) maken de mond echter kwetsbaarder. Doorslikken van sperma is eveneens afgeraden. In het speeksel zijn wel factoren aanwezig die het virus vernietigen. Maar sperma of menstruatiebloed van iemand die besmet is met hiv, bevat grote hoeveelheden virus. Daarom houdt het likken van de vagina tijdens de menstruatie of het in de mond nemen van sperma toch een risico in op besmetting met hiv. Maar ook andere soa kunnen door orale seks worden overgedragen. Soa-kiemen aanwezig in lletsels of symptomen (vb. syfiliszweer, wratten, herpesblaasjes) bevorderen de besmetting.