Mijn huisarts vertelde me dat ik toch vaak last had van mysterieuze kwaaltjes...Dit was bij de pil ook het geval.

Na 4 jaar pilgebruik sloeg het noodlot toe en kreeg ik bobbels op mijn been, genaamd 'erythema nodosum'. Ja, dat is een bijwerking die bij de 'uiterst zelden'-categorie staat, maar er moeten natuurlijk wel enkele mensen in die categorie bestaan. Bij gevolg mag ik enkel nog een minipil, condoom of spiraal gebruiken (alles wat maar 1 of geen hormonen heeft dus).

De minipil was mijn eerste hoop. Tegenwoordig neem je die net zoals een gewone pil en ben je evengoed beschermd, alleen heb je geen stopweek en dus ook quasi nooit bloedingen. Tenzij doorbraakbloedingen, waar ik natuurlijk altijd last van had. Terug naar de gynaecoloog die me voorstelde om enkel een condoom te gebruiken. Misschien ben ik overbezorgd, maar als ik seks heb met enkel een condoom, sta ik ongetwijfeld elke week bij de apotheek voor een zwangerschapstest. Spiraal dan maar...

Stiekem had ik wel al nagedacht over een spiraal, dus zo verbaasd was ik niet. Toch namen de horrorverhalen over “onuitstaanbare pijn” en “flauwvallen” bij het plaatsen, bijna de overhand. Toen ik uiteindelijk een bloeding kreeg, ging ik dus met een bang hartje naar de gynaecoloog.

Vijf pijnlijke momenten (de gynaecoloog heeft ze samen met mij geteld) en dat ding zat er in. Van de “maand aan een stuk bloeden” heb ik niet veel gemerkt, al had ik de eerste week wel het gevoel dat mijn lichaam dat spiraaltje eruit probeerde te duwen met krampen. Dat was waarschijnlijk ook zo!

Uiteindelijk zitten we weer een jaar verder en heb ik af en toe eens een lichte bloeding en wat krampen. Ondertussen heb ik mijn pilalarm van mijn smartphone gesmeten en ga ik met een gerust hart slapen. Ik mag dan misschien bijna geen anticonceptiemiddelen meer gebruiken, uiteindelijk is het toch allemaal goed uitgedraaid. Fioew!

Ineke, 21 jaar