U bent hier

/
Hoe weet ik of ik klaar ben voor de eerste keer?
Eerste keer
Hoe weet ik of ik klaar ben voor de eerste keer?
koppel in lepeltjeshouding in bed
Vraag

Het is belangrijk dat je zelf bepaalt wanneer je er klaar voor bent en er zin in hebt.

In fases

Een belangrijke voorwaarde is dat je verlangt naar seks en je er opgewonden bij voelt. Seks is doorgaans de laatste fase van een traject: je had al ervaring met voorspel (jezelf masturberen, strelen, kussen, tongkussen, aftrekken of vingeren, soms orale seks) en nu ben je toe aan een volgende stap. Neem je tijd om de verschillende fases te doorlopen.

Onder druk?

Laat je zeker niet pushen door je lief of vrienden. Het is jouw lichaam en alleen jij beslist wat ermee gebeurt. Als je lief je graag ziet, moet hij of zij daar respect voor hebben. Seks is namelijk pas leuk als jullie er allebei klaar voor zijn en er zin in hebben. Het is ook niet zo dat je geen echte relatie hebt als je geen seks hebt met elkaar. Minstens de helft van de jongeren hebben al enkele relaties of een lange relatie achter de rug vooraleer ze aan hun eerste keer toe zijn.

Praten helpt bij onzekerheid

Het is best normaal dat je wat onzeker of angstig bent over de eerste keer. Praat met je lief over wat je voelt, over de vragen die je hebt en over wat je wil en niet wil. Maar als deze onzekerheid overheerst, is het wellicht een teken dat je er nog niet echt klaar voor bent. In dat geval kunnen jullie er beter nog wat mee wachten.