Koppels draaien vaak in een cirkeltje. De ene wil praten en wil zaken aanpakken en veranderen. Die ene wil vaak ook meer van de ander.

De ander reageert daar niet op, wil er niet over praten of loopt zelfs weg. Het resultaat is dat de ene nog meer wil praten en dingen wil veranderen. En de ander loopt nog meer weg.

Soms wisselen de rollen wel eens en wil de ander opeens praten en wil de ene dan niet meer. Je kan dit doorbreken door elk te stoppen met dit typische gedrag.

Pauze

Hou eerst en vooral een pauze. Je hoeft niet perse aan te dringen om te praten. Het aandringen helpt toch niet. Wanneer het aandringen stopt, kan de ander ophouden met weglopen. Laat deze pauze lang genoeg duren opdat jullie de tijd hebben om weer leuke dingen samen te doen.

Anders

Na deze pauze is het belangrijk om niet weer in het cirkeltje te gaan draaien. Praat over waarom het belangrijk is voor jou om te praten. Vraag de ander hoe deze over jullie relatie wil praten en wat daarbij te vermijden is. Als je wat zegt over het gedrag van je lief, let er dan op dat je die kritiek positief formuleert.

Doen

Praat ook niet teveel. Soms hoef je niet te praten om iets te veranderen. Je kan ook gewoon iets anders gaan doen en zien wat dit als resultaat geeft. Vraag ook niet steeds om bevestiging in woorden, vaak kan je aan het gedrag van je partner zien wat deze voelt voor jou. Dit is vaak al heel veel.

Onzeker

Merk je dat je toch te onzeker bent, dan kan dat komen doordat je iets mist in de relatie (link). Het kan ook liggen aan het feit dat jij onzeker bent, en dat is iets dat je lief niet voor jou kan veranderen.