Voor het eerst in mijn leven ben ik voor een langere periode single. Sinds mijn zestiende ben ik eigenlijk van de ene relatie in de andere gerold.

Met mijn vorige vriend was ik bijna acht jaar samen. Nu ben ik 32 en een kleine zes maanden single. In die periode ben ik verschillende keren op date geweest en ik kan er kop noch staart aan vastknopen. In mijn ogen was daten een eenvoudig gebeuren, gezellig op café of naar de film gaan zonder al te veel complexiteit. Blijkbaar is het arsenaal aan date-activiteiten echter sterk uitgebreid sinds ik een jonge twintiger was.

Hoe grootser hoe beter lijkt het motto te zijn. De afgelopen maanden ben ik gaan dineren in een verbluffend sjiek restaurant, naar de opera geweest en zelfs gaan vliegen met een luchtballon. Nu afloop van zo’n verbijsterende date weet ik echter niet hoe ik mij moet gedragen, wat verwacht hij nu van mij na dit schouwspel?

Ik kan sowieso niet goed omgaan met vrijgevigheid en weet niet hoe ik op zoiets moet reageren. Misschien zou ik mij moeten voelen als een prinses waarvoor iedere prins met veel overgave de strijd aangaat. Ik ervaar het jammer genoeg allemaal iets minder rooskleurig.

Het is alsof de wetten van de jungle hun weg hebben gevonden naar onze banale datepraktijken. Diegene die het hardst op zijn borst kan slaan of de grootste veren heeft maakt het meeste kans op de begeerlijke prijs, een mooie jonkvrouw.

Wanneer een date zo’n proporties aanneemt kun je toch ook niet zo maar doorgaan? Het voelt zo grof aan om dan gewoon te zeggen dat je moe bent en liever naar huis gaat. De verhouding tussen twee mensen die elkaar niet kennen wordt ook meteen verwrongen, ik heb iets voor jou gedaan dus wat doe jij nu voor mij?

Daarom dat ik voorstander ben en blijf van een klassieke date: op een neutraal terrein afspreken (café, ergens in de openlucht, lowbudgetactiviteit,etc..) en elkaar leren kennen zonder verder enige verplichting. Dat is voor mij de basis van daten, klaar zijn om nieuwe mensen te leren kennen.

Karen, 32 jaar

Geschreven door David Eeckhout