Het lijkt evident dat je aan je lief aandacht moet geven. Belangrijk: niet alleen op speciale momenten, maar ook in de dagelijkse realiteit.

Attent zijn

De liefde leeft van vele kleine attenties en de constante aandacht in de details. Dat houdt in: goed luisteren naar mekaar, je aan de afspraken houden, complimenten geven, lieve dingen doen.

Vraag bijvoorbeeld hoe je lief z’n dag is verlopen. Of geef een compliment als hij of zij er goed uitziet. Toon nieuwsgierigheid als de ander je iets over zijn of haar passie vertelt. Het is belangrijk dat het positieve aandacht is. Door negatieve aandacht en kritiek stimuleer je vaak net die dingen waar we een hekel aan hebben of waar we niet tegen kunnen. Begin je dus bijvoorbeeld niet te zeer te ergeren aan het feit dat je lief slordig is.

Veilig en geborgen

Het is een basisbehoefte om gezien, gehoord en begrepen te worden. Iedereen wil aandacht krijgen en behouden. Iedereen wil af en toe de belangrijkste zijn voor de ander en boeiend en aantrekkelijk gevonden worden. Wanneer mensen echte aandacht krijgen, voelen ze de ruimte en nemen ze die om zichzelf te gaan ontwikkelen. Warme aandacht geeft ons energie en een veilig en geborgen gevoel. Je lief een goed gevoel geven is een van de meest bindende, liefdevolle en veilige krachten in een relatie.