Essentieel voor een goede relatie is dat je de ander accepteert zoals hij/zij is. Er zullen altijd eigenschappen blijven waar je moeite mee hebt, maar je mag je daar niet blind op staren.

Jezelf zijn

Vaak stellen partners hoge eisen aan mekaar. Ongelukkige koppels hebben zich maar al te vaak in de ‘was-mijn lief-maar-meer-zus-of-zo-val’ gemanoeuvreerd. Een goede relatie betekent niet dat je lief ideaal is, wel dat je met de verschillen leert omgaan.

Als de ander zich aanvaard voelt, kan die ook zichzelf zijn in de relatie. Er wordt niet verwacht dat hij/zij perfect is. Hij hoeft zich niet beter voor te doen dan hij in werkelijkheid is. Hij hoeft niet steeds op de tenen te lopen om aan de verwachtingen van de ander te voldoen. Hij mag eens verdrietig zijn of ongeduldig, en dat ook laten zien. Dat is fundamenteel voor het vertrouwen en de intimiteit in de relatie.

Ook verandering

Dat je je lief probeert te aanvaarden, wil echter niet zeggen dat je met alles wat hij of zij doet moet instemmen. Verandering is even vaak nodig. Als je bepaalde dingen graag anders zou zien, kan je dat aan de ander vragen. Het is voor iedereen in een relatie belangrijk om een middenweg te vinden tussen zich aanpassen en verandering vragen. Dat is een voortdurende evenwichtsoefening. Bijvoorbeeld: je vraagt aan je lief of hij of zij voortaan minder televisie kijkt, en om vaker samen met jou wat leuks te doen.

Hoeveel je moet veranderen, is niet te zeggen. Iedere persoon moet dat voor zichzelf uitmaken. Je kan ook weigeren of minder veranderen dan oorspronkelijk gevraagd was. Als je verandert, is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je jezelf kan blijven. Langs de andere kant is een verandering vaak positief en kan de invloed van je lief helpen om een slechte gewoonte te doorbreken.